4 липня 2023, 08:35, Харчова безпека

Аграрний міністр розповів, наскільки агроекспорт України залежить від зернового коридору

Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольский відповів на питання, наскільки важливим для українського агроекспорту є зерновий коридор. Відповідне запитання йому поставили журналісти видання «Апостроф».

«Ми не публікуємо точних даних, оскільки така публічність не допомагає в переговорах. Проте можна сказати, що за час дії коридору приблизно половина експорту здійснювалася через чорноморські порти. Звичайно, якби росія не чинила перешкод, пропускна здатність коридору була б набагато більшою. Але і в нинішньому режимі роботи він має велике значення не лише для України, але й для всього світу» – сказав Микола Сольський.

За його словами, на випадок зриву російською стороною роботи зернового коридору запасні варіанти є. Міністр підкреслив, що учасники ринку і уряд продовжують роботу над розробкою таких рішень.

Микола Сольський зазначив, що впевнений, що зараз робити ці плани публічними зарано, а треба дочекатися середини липня, коли має бути ухвалено рішення про продовження роботи коридору. Аграрний міністр повідомив, що уряду доведеться ухвалювати рішення відповідно до обставин, які складуться у зазначений час. Він також додав, що ситуація з експортом продукції до Європи сухопутними шляхами стабілізувалася.

Як писав AgroPolit.comОльга Трофімцева відреагувала на можливість поступок окупантам заради зернової угоди. Також Євросоюз може зняти частину санкцій з рф для продовження зернової угоди.

в