3 липня 2023, 15:49, Харчова безпека

Зернова угода узаконила піратство – американський дипломат

Зернова угода, учасниками якої є ООН, Туреччина, рф та Україна, фактично узаконила піратство, бо саме їм займається російська федерація. Про це написав американський дипломат Джеймс Гілмор у своїй колонці для видання The Hill.

Експерт наголосив, що російські війська грабували цивільні будинки, приватні підприємства та навіть культурні установи, такі як художні музеї, під час їхнього вторгнення в Україну, але серед білого дня відбувається чергова масштабна крадіжка, не на суші, а на морі.

Джеймс Гілмор нагадав, що у 2022 році сторони уклали угоду, яка дозволяє експортувати зерно з України на світові ринки через Чорноморський зерновий коридор. Угоду підписали для пом’якшення потенційної глобальної продовольчої кризи, спровокованої російським вторгненням і тривалою нестабільністю внаслідок пандемії COVID-19.

Дипломат нагадав про попередження, нав’язане російською стороною: майбутні продовження угоди вимагатимуть пом’якшення санкцій.

Це зловживання зерновою угодою, по суті, є блокадою воєнного часу. Росія встановлює контроль над "відкритим морем" порушуючи міжнародне право. Цей контроль є прямою загрозою іншим країнам Чорного моря, особливо Грузії, ще одній країні, що знаходиться під прицілом росії» — зазначив Джеймс Гілмор.

Як писав AgroPolit.comОльга Трофімцева відреагувала на можливість поступок окупантам заради зернової угоди. Також Євросоюз може зняти частину санкцій з рф для продовження зернової угоди.

в