3 липня 2023, 13:21, Харчова безпека

рф – шантажист: Ольга Трофімцева відреагувала на можливість поступок окупантам заради зернової угоди

На інформацію про те, що Євросоюз може надати підсанкційному Россільгоспбанку доступ до SWIFT для продовження зернової угоди відреагувала посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофимцева. Свою заяву з цієї теми вона оприлюднила у Telegram.

Представниця МЗС підкреслила, що російска федерація є шантажистом, який не зупиниться у випадку виконання його вимог. Ольга Трофимцева підкреслила, що висловлює не позицію міністерства, а власні погляди.

На її думку, повноцінна робота українськи чорноморських портів не буде у жодному разі можливою до того, як ми переможемо у війні. Посол вважає, що спокійно працювати у басейні Чорного моря навряд чи можливо до його повного звільнення від російської військової присутності. Слід зазначити, що зернову угоду, укладену за посередництва ООН та Туреччини, пролонгували 17 травня, незважаючи на російські погрози.

З одного боку – будь-які можливості для агроекспорту – це добре. З іншого – йти на поступки шантажисту – це спонукати його до подальшого шантажу. Це ж відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто вигадує нові приводи для шантажу . Будемо спостерігати. І працюватимемо над альтернативними шляхами», – написала Ольга Трофімцева.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз може зняти частину санкцій з рф для продовження зернової угоди. Також стало відомо, на яких умовах Угорщина погодиться на експорт української агропродукції.

в