3 липня 2023, 11:08, Харчова безпека

Євросоюз може зняти частину санкцій з рф для продовження зернової угоди

Європейський Союз планує дозволити підсанкційному Россельхозбанку створити дочірню компанію, а також підключити її до SWIFT, в обмін на збереження зернової угоди. Про це повідомляє РБК-Україна.

Російська сторона, запропоновала план на переговорах за посередництва ООН, який має дозволити підрозділу банку взяти на себе платежі, пов'язані з експортом зерна. Новому підрозділу мають дозволити використовувати систему SWIFT, яку закрили для найбільших банків рф після початку повномасштабної війни проти України.

Крім доступу до SWIFT, рф домагається відновлення постачання запчастин та сільгосптехніки, а також зняття обмежень щодо страхування та перестрахування. Оскільки рф та Україна залишаються провідними світовими виробниками аграрної продукції, вони – великі гравці на ринках олійних та зернових культур, пшениці, ячменю, соняшникової олії та ріпаку. На ринку добрив домінує рф.

У липні 2022 року Туреччина та ООН виступили посередниками при підписанні Чорноморської зернової ініціативи, окремими сторонами якої є москва і Київ. Гаранти зернової угоди назвали своєю метою допомогу в розв’язанні проблеми глобальної продовольчої кризи, посиленої вторгненням рф та блокадою чорноморських портів України.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, на яких умовах Угорщина погодиться на експорт української агропродукції. Також зерновий коридор хочуть замінити портами на Дунаї.

в