30 червня 2023, 09:56, Торгівля

Законопроект про агроекспорт і сухопутні коридори прийняли за основу

Народні депутати прийняли за основу проєкт закону №8025 про агроекспорт і сухопутні коридори. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

«Дали старт для розвитку сухопутних коридорів. Проголосували за основу законопроект №8025. Ухвалення документу, має на меті змінити аграрну експортну логістику. Аграрії мають бути впевнені, що зможуть експортувати власну продукцію. Для цього пропонуємо розвивати сухопутні маршрути та залучати інвесторів», – зазначив Олександр Гайду.

За словами авторів законопроєкту, він має допомогти залученню донорських фінансових ресурсів для покращення логістики. Документ передбачає транспортування української агропродукції спільно з міжнародними операторами, що займаються мультимодальними перевезеннями.

Законопроєкт пропонує визначити митні пункти для безперервного обслуговування транспортних коридорів. В рамках реалізації ініціативи передбачено створення експортних коридорів разом з ООН (ФАО).

Законопроєкт має допомогти Україні отримати міжнародну допомогу з рухомим складом, включаючи причепи та вагони. Автори документу сподіваються, що його прийняття має розв'язати проблему з українським агроекспортом, що надходить до країн Євросоюзу.

Як писав AgroPolit.com, в аграрному комітеті знайшли рішення проблеми експорту агропродукції з України до ЄС. Також члени аграрного комітету Верховної Ради України схвалили законопроєкт №8025 про державну підтримку аграріїв під час війни. 

в