29 червня 2023, 11:07, Тваринництво

Експерт розповів, як підрив Каховської ГЕС вплине на ринок м’яса в Україні

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС не матиме суттєвого впливу на український ринок м’яса. Про це розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в коментарі УНІАН.

«Основою собівартості виробництва м’яса є корми, які на внутрішньому ринку не суттєво змінилися в ціні після Каховської трагедії. Тому можна зробити висновок, що на сьогоднішній день підрив Каховської ГЕС не вплинув на роботу м’ясного ринку. Проте, якщо казати за локальну проблему, то це зруйнована інфраструктура, котра після деокупації потребуватиме відновлення», – сказав Максим Гопка.

Він додав, що багато підприємств в Україні постраждали від ворожих обстрілів або їх зруйнували окупанти під час боїв. Експерт сказав, що під окупацією опинилася значна частина українського поголів’я тварин.

Максим Гопка підкреслив, що зазначені фактори мали суттєвий вплив на пропозицію готової продукції в перший рік війни на внутрішньому ринку. Слід зазначити, що в Україні ціни на м’ясо продовжують зростати. За офіційними даними, за п’ять місяців нинішнього року ціна свинини в Україні зросла на 12%, тушки птиці – на 8%, яловичини – на 6%. Заощадливі українці в таких умовах почали переходити зі свинини на курятину.

Як писав AgroPolit.comМАГАТЕ направляє місію до України, щоб подолати наслідки підриву Каховської ГЕС. Також фахівець розповів, чи вистачить українцям овочів та кавунів після знищення рашистами Каховської ГЕС.

в