29 червня 2023, 08:39, Рослинництво

Дефіциту не прогнозують: українцям вистачить зернових

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що зібраного в Україні врожаю зернових вистачить для задоволення внутрішніх потреб громадян і дефіциту у цьому році не буде. Відповідну заяву він зробив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

За словами спікера, хоча розпочалися жнива із запізненням, аграрії на Одещині вже встигли намолотити 100 тис. т озимого ячменю. Тарас Висоцький підкреслив, що збір прискорюватиметься з кожним днем.

За його оцінкою, цьогоріч зернових зможуть зібрати близько 46 млн т. Він додав, що в липні по всій території країни розпочнуться активні жнива. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України зазначив, що наразі про експортну ціну зернових нового врожаю говорити зарано.

Зернових буде зібрано близько 46 млн тонн. Це на 10-15% менше, ніж минулого року. Але внутрішнє споживання зернових в Україні становить 18 млн тонн. Тому дефіциту зернових для внутрішніх потреб українців не буде. Зараз експортні ціни на зернові знизилися Але, сподіваюся, що ближче до вересня ціни на експорт агропродукції наближатимуться до показників попереднього року», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, Україна та Великобританія будуть разом боротися з крадіжками зерна з окупованих територій. Також зерновий коридор хочуть замінити портами на Дунаї.

в