28 червня 2023, 14:33, Торгівля

Митники України заважають експорту зерна до Молдови

Нардепи ратифікували протокол, що стосується двосторонньої торгівлі між Молдовою та Україною, однак митники України не виконують домовленості. Про це пише УНН з посиланням на власні джерела серед аграріїв.

Прийнятий документ керується Регіональною конвенцією Пан-Євро-Мед. Договір набрав чинності, однак митники його ігнорують і експортери змушені повертатися назад, не маючи можливості вивозити своє зерно згідно з правилами.

За словами аграріїв, митники змушують їх йти у простій. За їх словами, на кордоні кажуть, що нічого не чули про угоду, а потім забороняють проїзд автівкам, не оформляють документи, штучно створюючи черги і насміхаючись над роботою українських аграріїв.

Постраждалі експортери нагадали, що Молдова залишається дружньою до України країною, яка у будь-який час протягує руку допомоги, а дії митників підривають репутацію України на міжнародному рівні.

З самого початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави, Молдова була однією з перших країн, яка допомогла нам і ратифікація конвенції про Пан-Євро-Мед — спільне досягнення двох країн. Однак такий саботаж зі сторони наших митників — це дуже поганий знак для країн-побратимів та негативний вплив на репутацію України», — розповіли експортери.

Як писав AgroPolit.com, експерти підрахували втрати агросектору за перший воєнний рік. Також Румунія планує обмеження для зерна з України, що проходить через порт Констанца.

в