2 липня 2023, 11:01, Тваринництво

Тваринницькі ферми в Україні через війну втратили 2 млрд грн

У місцях активних бойових дій та на зайнятих в ході повномасштабної війни рашистами територіях сконцентровано близько 20% великої рогатої худоби України. Про це повідомив президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, пише GrowHow.

За його словами, на 30 травня цього року чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх українських господарствах склала 2,54 млн голів.

Розподіл виглядає наступним чином:

  • корови – 1355 млн голів,
  • свині – 4,96 млн голів,
  • овці та кози — 1,13 млн голів.

Що стосується поголів’я птиці, то воно досягало на зазначену дату – 176,6 млн голів. Ярослав Гадзало повідомив, що з початку повномасштабної війни фермери в Україні втратили від 15 до 20% поголів’я птиці, свиней та великої рогатої худоби. Збитки від пошкодження ферм і загибелі тварин оцінив у 2 млрд грн.

Слід зазначити, що українське рішення, розроблене для фіксації воєнних збитків аграрного сектору увійшло до переліку найбільш інноваційних. Рішення представили в рамках щорічної конференції SID-US, яка пройшла у травні в Вашингтоні. Мова йде про одну з найбільш важливих конференцій у сфері міжнародного розвитку. Вона об’єднала 1500 учасників з різних країн.

Як писав AgroPolit.com, Україна офіційно розриває домовленості про карантин рослин з рф. Також експерти підрахували втрати агросектору за перший воєнний рік.

в