27 червня 2023, 11:01, Земля

В Україні ціна гектару землі залишається низькою

Ціна гектару в Україні за два роки роботи ринку землі зросла несуттєво. Про це AgroPolit.com розповів старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин.

«Під час війни ціни на сільськогосподарські землі практично не змінилися. Якщо у 2021 році середня ціна коливалась у межах 35 – 40 тис. грн/га, то у другій половині 2022 року вона становила 38 – 43 тис. грн/га. Варто зазначити, що у доларовому вимірі, внаслідок інфляції, середня ціна залишилася майже незмінною — приблизно $1100 – 1200  за га ріллі. Щодо впливу війни на ціну, то тут скоріше слід відзначити втрачене зростання», – зазначив Андрій Мартин.

За його словами, власники землі розраховували на щорічне зростання її вартості на 5 – 10%. Експерт підкреслив, що повномасштабна війна викликала замороження ціни. Андрій Мартин нагадав, що для транзакцій із землями сільськогосподарського призначення нижньою планкою виступає нормативна грошова оцінка таких ділянок.

Експерти зазначають, що орендну плату за землю можна вважати відсотками зі інвестиції, які отримує власник землі. Аналітики стверджують, що ціна землі в майбутньому залежить від успішності реальних реформ та економічного курсу.

Як писав AgroPolit.com, оприлюднені дворічні дані дослідження ринку землі. Також Орбан вимагає продовження обмежень на ввезення українського зерна до Угорщини.

в