27 червня 2023, 09:50, Торгівля

Орбан вимагає продовження обмежень на ввезення українського зерна до Угорщини

Угорщина виступає за транзит і проти імпорту українського зерна, і буде дотримуватися такої позиції після 15 вересня, коли має закінчитися відповідна заборона Єврокомісії. Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, пише Інтерфакс-Україна.

Слід зазначити, що Єврокомісія досягла домовленостей із Словаччиною, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Польщею і тимчасово заборонила український експорт до цих країн частини аграрної продукції.

Домовленість з зазначеними країнами передбачала зняття односторонніх обмежень на агропродукцію з України. Обмеження запровадили через скарги зазначених країн на надлишок українського зерна, який нібито призводить до зниження ринкових цін на місцеву агропродукцію. Термін заборони мав закінчитися 5 червня, однак єврокомісар з питань сільського господарства ЄС Януш Войцеховський заявив про необхідність її продовження до жовтня.

Ми поділяємо побоювання, які викликає в наших країнах зерно, що надходить з України. Ми за те, щоб зерно з України вирушало за межі Європи, але ми проти, щоб це зерно залишалося тут, наприклад, в Угорщині, і знищувало весь угорський зерновий ринок. Тому так транзиту, ні імпорту, і ми, як і раніше, вважаємо, що ця заборона має зберігатися із середини вересня», – заявив Віктор Орбан.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз погодив виділення 100 млн євро фермерам п'яти країн. Також Румунія вимагатиме від ЄС продовжити і розширити заборону на українську агропродукцію.

в