26 червня 2023, 16:58, Харчова безпека

Зерновий коридор хочуть замінити портами на Дунаї

В Україні розробили альтернативний план для продовження експорту аграрної продукції у випадку, якщо через саботаж російської сторони робота зернового коридору припиниться. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький на телемарафоні.

Чиновник підкреслив, що план Б передбачає розширення пропускної спроможності портів Дунайського регіону, а також нарощення перевалки там зернових. Тарас Висоцький додав, що зараз йде робота над введенням в експлуатацію сухих портів і нових пунктів переходу на кордоні з Румунією та Польщею.

В Мінагрополітики визнали, що з експортом агропродукції виникли складнощі, але в фінансовому плані результати України мають бути близькими до торішніх. Слід зазначити, що в Миколаївській та Одеській областях агровиробники вже збирають урожай цього сезону. Всього засіяли 12,75 млн га олійних, зернобобових та зернових. Зараз близько семи млн га землі українські аграрії не мають можливості використовувати через бойові дії та мінування.

Йдеться про низку заходів, які активно напрацьовуються, фактично фіналізовані й мають допомогти безперервно робити внесок України в міжнародну продовольчу безпеку, забезпечувати експорт», — сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, Україна втратила оптимізм щодо зернової угоди. Також Блінкен та Гутерреш обговорили зерновий шантаж рф.

в