26 червня 2023, 13:24, Земля

В Україні планують зібрати 46 млн т зернових

У 2023 році в Україні урожай зернових прогнозують на рівні 46 млн т, таким чином скорочення об’ємів порівняно з минулим роком складе близько 5 – 7%. Про це розповів повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Тарас Висоцький на телемарафоні.

За його словами споживання зернових складає близько 18 млн т. Слід зазначити, що у березні Мінагрополітики прогнозують падіння показників загального валового збору зернобобових і зернових культур у цьому році до 44,3 млн т, замість 53,1 млн т у попередньому сезоні.

За даними експертів, щодо зернових та олійних культур в Україні у 2023 році потенційно можуть зібрати 68 млн т. А цей показник на 36% поступається урожаю 2021 року. Врожай олійних та зернових культур у 2022 році досяг показника у 73,8 млн т.

Експерти підкреслюють, що зменшення майбутнього врожаю викликане окупацією частини української території і замінуванням полів.

Станом на сьогодні є прогноз середньозважений: очікується, що зернових буде зібрано близько 46 млн т. Це, на жаль, менше, ніж минулого року. Зменшення становить приблизно 5-7%. Тому, навіть збираючи 46 млн т, це все одно в 2,5 раза більше, ніж внутрішня потреба, відповідно якогось ризику для дефіциту зернових для внутрішніх цілей на сьогодні немає» – сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, Україна доєдналася до проєкту зернового терміналу для порту Нігерії. Також Україна хоче збільшити виробництво зернових та олійних культур до 150 млн т.

в