25 червня 2023, 13:04, Рослинництво

Фахівець розповів, чи вистачить українцям овочів та кавунів після знищення рашистами Каховської ГЕС

Після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами Одеська область почала забезпечувати українців овочами та кавунами, тому їх нестачі не буде. Про це розповіла директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, пише УНІАН.

Вона зазначила, що потенційна площа українських зрошувальних земель майже досягала показників найбільшої в Європі. Вона дорівнювала 226 тис. га, а після підриву Каховської ГЕС і початку повномасштабної війни зрошується тільки 40 – 42 тис. га.

Чиновниця заявила, що у 2023 році Одеська область має забезпечити Україну відповідними продовольчими товарами. Алла Стоянова додала, що така результативність стала можливою завдяки збільшенню меліоративних площ та реформі зрощення.

Минулого року завдяки реформі меліорації Одеська область додаткова отримала близько 3 тисяч гектарів зрошувальних земель, і більшість цих земель уже виділено або буде виділено під посів та вирощування овочевих культур. Внаслідок трагедії на Каховській ГЕС не вистачатиме не лише овочів, а й кавунів, але Одеська область здатна забезпечити себе, сусідні регіони, і, мабуть, усю Україну цими культурами», – сказала Алла Стоянова.

Як писав AgroPolit.com, екологічні збитки від знищення Каховської ГЕС становлять $1,5 млрд. Також знищення Каховської ГЕС є критичним для виробництва агропродукції в регіоні

в