23 червня 2023, 08:30, Харчова безпека

Блінкен та Гутерреш обговорили зерновий шантаж рф

Між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем пройшли переговори щодо погроз рф виходом із зернової угоди, дія якої закінчується 17 липня.

Незадовго до цього, заступник глави генсека ООН Фархан Гак сказав, що експорт аграрної продукції морським гуманітарним коридором суттєво скоротився. Його пікові значення становлять 4,2 млн метричних т у жовтні минулого року, а у травні 2023 року цей показник впав до 1,3 млн метричних т. Фархан Гак визнав, що це найнижчий обсяг з часу підписання зернової угоди у 2022 році.

В ООН закликали прискорити операції, а також зробити все можливе, щоб життєво важлива угода була продовжена. Раніше очільник МЗС рф лавров називав реалізацію Меморандуму Росія – ООН, який стосується вилучення сільгосппродукції та добрив рф з-під санкцій, а також відновлення експорту аміаку умовами продовження зернової угоди.

Я розмовляв із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем з приводу заяв Росії не продовжувати Чорноморську зернову ініціативу (BSGI). Ми погодилися з важливістю BSGI для глобальної продовольчої безпеки і несприятливими наслідками її припинення для країн, що розвиваються", — написав Блінкен у Твіттер.

Як писав AgroPolit.comОльга Трофімцева заявила про вихід рф із зернової угоди. Також на внутрішньому ринку зернові будуть дешевшати.

в