22 червня 2023, 16:54, Харчова безпека

99.9%: Ольга Трофімцева заявила про вихід рф із зернової угоди

Майже зі стовідсотковою (99.9%) імовірністю в липні росія вийде з зернової угоди. Про це повідомила посол МЗС України з особливих доручень Ольга Трофімцева в Telegram.

За її словами це станеться через перемогу Реджепа Ердогана на виборах президента у Туреччині, а також побудову росією терміналу для транспортування аміаку. Ольга Трофімцева підкреслила, що після цього країна – агресор втратить інтерес до аміакопроводу Тольяті – Одеса.

Слід зазначити, що зернову угоду підписали влітку минулого року при підтримці ООН та Туреччини. Вона дозволила відновити експорт зерна з України через Чорне море, об’єднавши порти Південний, Чорноморськ і Одеса.

Російська сторона під час дії зернового договору його саботувала. Крім того, рф і зараз продовжує погрожувати виходом з домовленості. В Мінагрополітики, на початку червня заявили, що в Україні мають запасний план, який почне діяти, якщо російська сторона остаточно заблокує зерновий коридор. Мова йде про створення спеціального страхового фонду для судновласників, які візьмуться за подальше вивезення українського зерна.

Що при цьому робитимемо ми? Мінінфраструктури каже, що є план Б. я його не бачила. Але якщо мова про 20 млн грн, виділених на компенсацію збитків при пошкодженні суден, то це ні про що. І це не план», – наголосила Ольга Трофімцева.

Як писав AgroPolit.com, в МЗС озвучили оптимістичний прогноз для врожаю після знищення Каховської ГЕС. Також Україна готова до припинення зернової угоди.

в