22 червня 2023, 11:04, Політика

Україна 20% мінеральних добрив отримує з РФ

Україна намагається повністю закрити свій ринок для російської продукції, але 20% наявних там мінеральних добрив фактично залишаються російськими, бо їх важко ідентифікувати. Про це пише Mind.

За словами експертів, російські добрива найчастіше імпортують в Україну, видаючи їх за продукцію виробників інших країн. Аналітики стверджують, що хоча така практика остаточно не переможена, в Україну заходять відносно малі об’єми такого імпорту.

Фахівці впевнені, що коли такої продукції на ринку більше 15% це стає дуже помітним, однак перевірити всі добрива складно, бо представники заводів надають сертифікати походження і якості. Такі країни, як Казахстан, Азербайджан, Туркменістан та Грузія мають власні виробництва добрив, тому експортують їх залишки.

Експерти стверджують, що повністю позбавитись російських добрив можна лише розірвавши торгові відносини з зазначеними країнами, що є дуже радикальним підходом. Україна на має можливості звинуватити у фальсифікації іноземні заводи, не маючи чітких доказів, бо це також є злочином.

Фахівці вважають, що додаткові перевірки на кордоні можуть виявитися неефективними, бо зараз триває сезон підвищеного попиту на добрива і такі заходи призведуть до появи додаткових проблем у вітчизняних аграріїв.

Як писав AgroPolit.com, фермери Молдови протестують проти української пшениці. Також в ООН закликали до продовження зернової угоди.

в