25 червня 2023, 09:06, Земля

Закон 3065-IX майже позбавляє права юросіб купувати землю, яку вони обробляють

Закон 3065-IX позбавляє юридичних осіб можливості пріоритетної купівлі ділянок землі, які вони обробляли. Про це розповів експерт із земельних питань Ігор Лісецький в блозі на AgroPolit.com.

«Юросіб фактично позбавили можливості скористатися до 1 січня 2024 року переважним правом купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яку вони наразі обробляють. У випадку продажу власником земельної ділянки орендованої юрособою землею, юрособа  може відмовитися від реалізації такого права шляхом подання нотаріусу відповідної заяви і нотаріус це посвідчує, або вона повинна передати таке право шляхом уступки фізособі» – зазначив Ігор Лісецький.

За його словами, власники земельного паю будуть через нотаріуса інформувати агрофірму про намір продати ділянку землі, але агрокомпанія не може до січня 2024 року домогтися зупинки продажу, спираючись на переважне право.

Ігор Лісецький додав, що є єдине виключення – переуступити зазначене право фізичній особі. Слід сказати, що повна назва документу: «Закон України №3065-IX: Щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки». Він містить ряд положень, що змінюють права власників паїв та впливають на земельні відносини.

Як писав AgroPolit.com, закон №3065-IX створює проблеми при підрахунку податків. Також експерт назвав три ключові зміни, що несе закон 3065-IX для власників паїв, орендарів та покупців

в