20 червня 2023, 08:30, Земля

100 га землі на сім’ю: закон №3065-IX створює проблеми при підрахунку податків

Експерт із земельних питань Ігор Лісецький зазначив, що земельний закон №3065-IX створює невирішену правову колізію довкола права на володіння 100 га землі, якщо мова йде про подружжя. Про це він написав у своєму блозі на AgroPolit.com.

«Закон 3065-IX утворив одну важливу юридичну колізію. Ідеться про право володіння земельними ділянками сільськогосподарського призначення на підставі спільної сумісної власності подружжям. За законом фізособа має право володіти лише 100 га землі. Так от із закону випливає, що кожен з членів сім’ї: чоловік і дружина може володіти 100 га землі», – зазначив Ігор Лісецький.

Він підкреслив, що ця норма протирічить Цивільному та Сімейному кодексу, бо вони визначають, що кожна річ, яка була набута у шлюбі, є спільною сумісною власностю подружжя.

Ігор Лісецький зазначив, що у результаті виходить, що таким чином сім’я може володіти тільки 100 га землі.

Згідно з новим законом, загальна площа ділянок, що знаходиться у спільній сумісній власності подружжя, враховується тільки для чоловіка або жінки, за якими зареєстровано право власності. На думку експерта, зазначене обмеження може створити незручності при підрахунку податків на землю.

Як писав AgroPolit.com, експерт назвав три ключові зміни, що несе закон 3065-IX для власників паїв, орендарів та покупців. Також в Україні випереджають план розмінування сільськогосподарських земель

в