24 червня 2023, 09:10, Земля

Закон 3065-IX: в Україні земельні операції доведеться засвідчувати нотаріально

Новий закон України 3065-IX вимагає від аграріїв обов’язкового нотаріального засвідчення широкого ряду операцій з земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Про це розповів експерт із земельних питань Ігор Лісецький у своєму блозі на AgroPolit.com.

«Встановлюється обов’язковість нотаріального посвідчення ряду операцій із землею. Зокрема, якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення продається без здійснення перевірки, то за внесеними законом змінами покупець повинен до моменту купівлі цієї землі подати нотаріусу відповідну заяву на нотаріальне засвідчення. Тобто нотаріус буде обов’язково посвідчувати своїм підписом таку операцію» – зазначив Ігор Лісецький.

Повна назва документу, в якому прописана нова вимога – закон України №3065-IX «Щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки».

Ігор Лісецький повідомив і про ще одну важливу зміну, яку впроваджує цей документ. Він дозволяє відчуження і передачу у заставу права оренди на земельну ділянку сільськогосподарського призначення користувачем без необхідності погоджувати цю операцію з власником землі. Виключення – ділянки у державній та комунальній власності.

Як писав AgroPolit.com, експерт назвав три ключові зміни, що несе закон 3065-IX для власників паїв, орендарів та покупців. Також експерт назвав переваги укладення договорів оренди сільськогосподарських земель.

в