19 червня 2023, 14:21, Торгівля

Молочники Польщі та України виступили проти торговельних обмежень

Професійні об’єднання, що представляють молочну галузь України та Польщі, озвучили спільну позицію щодо введення торговельних обмежень, назвавши їх неприпустимими. Про це повідомили у Спілці молочних підприємств України.

«Молочні підприємства Польщі та України підтримують вільну торгівлю без будь-яких політичних обмежень, мит, квот та інших обмежень, з прозорими та стабільними правилами, які є передбачуваними та однаковими для обох сторін», — сказано у документі.

Виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур виступив категорично проти втручання іноземних урядів у питання вільної торгівлі. Він підкреслив, що неприйнятними є обмеження на ввезення української молочної продукції і створення перешкод, таких як відновлення ветеринарного контролю молока і молочних продуктів з Республіки Польща.

Ми вважаємо неприпустимим те, що наш молочний експорт стоїть на кордоні по два тижні, а то й більше. Це не сприяє порозумінню і не збільшує наш взаємний товарообіг. Всі дії урядів наших країн повинні базуватися на демократії вільної торгівлі та законності», — підкреслив він.

Леонід Тулуш, експерт ННЦ «Інститут аграрної економіки», повідомив, що українські молокопродукти для польського молочного ринку не можуть становити проблем.

Як писав AgroPolit.com, Україна відкрила ринок Канади для експорту молока. Також митний безвіз між Україною та ЄС продовжено.

в