18 червня 2023, 12:33, Фінанси

Зближення з ЄС: європейські країни планують зберігати газ в Україні

Європейський Союз планує зберігати свій газ в Україні в Більче-Волицькому-Угерському підземному сховищі, розташованому у 100 км від європейського кордону з Україною. Про це повідомляє Bloomberg.

Європейські чиновники зараз розмірковують над тим, чи підтримувати зв’язки з Більче-Волицько-Угерським та іншими об’єктами, розкиданими по всій Україні — де знаходиться найбільша на континенті мережа підземних сховищ, які можуть утримувати газ, коли попит і ціни підскочать взимку.

У зв’язку з тим, що об’єкти в ЄС уже майже вичерпані, зберігання палива в Україні може запобігти надлишку в найближчі місяці.

Українські сховища можуть допомогти збалансувати попит і пропозицію протягом другої половини літа 2023 року, враховуючи їх відмінний зв’язок з газовими ринками ЄС. Щоб зробити зберігання газу в Україні життєздатним, ціни повинні впасти достатньо низько, щоб виправдати витрати. ЄС доведеться забезпечити захист від потенційних втрат, пов’язаних із війною.

Ця ініціатива є частиною зусиль, щоб уникнути паніки, яка призвела до рекордних цін і державного втручання минулого року. Щоб захистити компанії та споживачів, уряди ЄС виділили 646 мільярдів євро допомоги і вони не можуть дозволити собі повторення таких витрат.

Як писав AgroPolit.com, Україна відкрила ринок Канади для експорту молока. Також G7 буде боротися боротьби з розкраданням українського зерна.

в