17 червня 2023, 11:04, Держпідтримка

Підрив Каховської ГЕС: підтримку отримають мешканці 200 населених пунктів

200 населених пунктів, в яких проживає 1,4 млн осіб, уже визнано постраждалими від затоплення, що сталася внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, і вони мають право на компенсацію. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише Європейська Правда.

За його словами, саме ці громади та їхні мешканці складуть основу реєстру, на підставі даних якого надалі реалізовуватимуться програми компенсацій. Денись Шмигаль підкреслив, що мова йде про громади, які розташовані на території Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей.


Очільник Кабміну зазначив, що вже розроблено механізм та джерела, з яких здійснюватимуться компенсації. Компенсаційний механізм, за його словами, буде аналогічним з програмою Євідновлення”. Постраждалі зможуть обрати, чи придбати інше житло, чи взяти гроші, щоб самостійно відновити власний будинок.

На останній селекторній нараді щодо ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС доручив оперативно створити реєстр постраждалих громад. Це буде відправною точкою для виплати людям допомоги. Керівником робіт із ліквідації наслідків уже затверджено цей перелік. Загалом майже 200 населених пунктів із населенням 1,4 млн осіб увійшли до реєстру”, — зазначив Шмигаль.

Як писав AgroPolit.com, Кабмін виділив по 5 тис грн кожному постраждалому від підриву Каховської ГЕС. Також після знищення росіянами Каховської ГЕС Україна може відмовитись від орного землеробства.

в