16 червня 2023, 09:42, Рослинництво

Втрати врожаю від підриву Каховської ГЕС можуть сягнути 14% - прогноз НБУ

Песимістичний сценарій відносно втрати врожаю через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС сягає 10 — 14%. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, в Нацбанку описаний сценарій розглядають виключно як ризик. Реальні втрати там оцінюють в 5%. Відповідно до прогнозу, найбільше постраждати може врожай баклажанів. Що стосується них, там під ризиком 20% врожаю.

Сергій Ніколайчук повідомив, що високі показники врожаю постраждалі території демонстрували і відносно огірків, кавунів, помідорів та перцю. Показники моркви трохи нижчі, якщо порівнювати їх з іншими культурами. В НБУ вважають, що є потенціал для компенсації зазначених втрат завдяки нарощуванню виробництва продукції в інших областях, а також за рахунок імпорту.

Загалом, за нашими оцінками, під ризиком перебувають близько 10-14% від загального врожаю овочів через затоплення та осушення ґрунтів у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Однак насправді наші втрати врожаю овочів оцінюються дещо менше, приблизно в 5%, оскільки частка підтоплених площ на підконтрольних територіях порівняно невелика, хоча зрозуміло, що врожайність у цих областях може знизитися", — сказав Сергій Ніколайчук.

в