15 червня 2023, 16:41, Харчова безпека

Лідери африканських країн їдуть до України та рф, щоб домовитись про зернову угоду

Делегація африканських лідерів має відвідати Україну та рф, намагаючись покласти край 16-місячній війні, а путін сказав, що планує використати цю нагоду, щоб підняти відповідне питання. Про це повідомляє Reuters.

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса зазначив, що путін і президент України Володимир Зеленський згодні з ним щодо важливості поставок зерна в Африку для забезпечення продовольчої безпеки.

Речник Кремля пєсков заявив, що москва ще не прийняла рішення про вихід. рф оприлюднила список вимог, які вона вимагає виконати, включаючи відновлення чорноморського експорту аміаку та підключення Россільгосбанку до платіжної системи SWIFT.

Хоча експорт продуктів харчування та добрив не підпадає під жорсткі санкції Заходу, накладені на рф через війну, москва каже, що обмеження на платежі, логістику та страхування створюють перешкоди.
путін поскаржився, що за угодою «майже нічого не йде в африканські країни» і заявив, що москва готова безкоштовно постачати зерно в найбідніші країни світу.

Організація Об’єднаних Націй заявляє, що чорноморська зернова угода приносить користь біднішим країнам, допомагаючи знизити ціни на продовольство в усьому світі.

Як писав AgroPolit.com, російська сторона може зупинити зерновий коридор 18 липня. Також путін заявив, що рф може вийти із зернової угоди.

в