15 червня 2023, 12:03, Харчова безпека

Російська сторона може зупинити зерновий коридор 18 липня

Російська сторона продовжує блокувати зерновий коридор, а ООН та Туреччина не вдається змусити рф поновити перевірки суден, тому після 18 липня зерновий коридор може припинити роботу. Про це повідомляє Електронна зернова біржа України.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков сказав, що ефективність роботи зернового коридору складає менше 20% від пропускної здатності. З Чорноморських українських портів за останній тиждень вийшли 16 кораблів. На попередньому тижні їх було сім.

На 17 червня нинішнього року показник загального експорту зерна з України досяг 45,9 млн т з початку сезону. У минулому році він становив 47,9 млн т.

Розподіл зазначених 45,9 млн т продукції виглядає так:

  • пшениця — 16 млн,
  • ячмінь — 2,67 млн т,
  • кукурудза — 27,7 млн т.

З 1 травня до сьогодні інспекцію на вхід пройшли лише 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня РФ пропускає на інспекції трохи більше одного судна на добу. У очікуванні 54 судна, деякі з них очікують інспекції понад три місяці. Порт 'Південний' не працює повністю. Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менше ніж на 20% своєї нормальної пропускної здатності. І з кожним днем ситуація погіршується виключно через позицію рф», — зазначив Юрій Васьков.

Як писав AgroPolit.com, путін заявив, що рф може вийти із зернової угоди. Також Антоніу Гутерреш намагається зберегти зернову угоду.

в