14 червня 2023, 18:23, Харчова безпека

Від підриву Каховської ГЕС рибна галузь втратить 11 млрд грн

Відповідно до попередніх оцінок, збитки української рибної галузі від знищення російськими окупантами Каховської ГЕС становлять більше 11 млрд грн. Про це повідомили у Державному агентстві меліорації та рибного господарства України.

Через затоплення двох рибовідтворювальних заводів Держрибагентства водойми України щорічно не зможуть отримати зариблення у 16 млн екземплярів цінних видів риб. Завдяки Херсонському виробничо-експериментальному заводу по розведенню молоді риб вдавалося забезпечити вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб.

2,6 млн екземплярів мальків цінних риб, мав кожного року вселяти у водойми Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені академіка Артющика. Серед них і 1,6 млн екземплярів осетрових видів.

За попередніми підрахунками, збитки лише від втрати підприємством поголів’я осетрових риб складуть більше 900 млн грн. Мова йде про 19 тисяч екземплярів стерляді, осетра, а також севрюги.

Динаміка ситуації навколо Каховського водосховища вказує на можливість повного осушення водосховища, а це означає, що під водою залишитися може тільки старе русло річки Дніпро. Результатом цього стане масова загибель риби.

Як писав AgroPolit.com, експерт розповів, як підрив Каховської ГЕС вплине на ціни на хліб. Також колишній віце-мер з Німеччини розказав, що робити зі сміттям після затоплення Каховської ГЕС.

в