14 червня 2023, 08:31, Торгівля

Підрив Каховської ГЕС: зовнішні ринки недоотримують 3 млн т. зерна

Близько 3 млн. т зерна та олійних культур внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами недоотримають зовнішні ринки. Про це повідомив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

За його словами, зазвичай Херсонська область давала 4 млн. т зернових та олійних культур. Слід зазначити, що у ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Внаслідок цього велика кількість полів на півдні України залишиться без зрошення.

Згодом стало відомо, що херсонські кавуни та помідори зникнуть на довгі роки. Урожай кавунів, що міг бути зібраний цього року, повністю знищено. Однак у Мінагрополітики запевнили, що підрив окупантами Каховської ГЕС не спровокує 2023 року критичного дефіциту агропродукції.

Це частково формувало експортний потенціал України. Тобто якусь частину, скажімо, 3 млн тонн зерна та олійних культур не одержують зовнішні ринки. За оцінками експертів, десь 9% експорту зернових йшло із зрошувальних південних регіонів, зокрема, Херсонської" області. Це значні втрати не лише для українських аграріїв, а також для переробників, експортерів та людей, які потребують нашої продукції у Північній Африці, Азії», — розповів Павло Коваль.

Як писав AgroPolit.com, в ООН назвали наслідки підриву Каховської ГЕС. Також підрив Каховської ГЕС викликав збитки для меліорації сягнули 150 млрд грн.

в