13 червня 2023, 10:56, Земля

Підрив Каховської ГЕС: збитки для меліорації сягнули 150 млрд грн

Внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, збитки меліоративним системам та каналам досягли 150 – 160 млрд грн. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Експерти зазначили, що точні дані вдасться отримати лише після звільнення територій від російських окупантів. Аналітики не виключають, що росіяни зруйнують або демонтують системи.

В Мінагро підкреслили, що зрошуване землеробство залишиться неможливим на півдні України, поки не вдасться відновити джерело водопостачання. Каховське водосховище виступало джерелом зрошення 94% систем Херсонської, 74% – Запорізької та 30% – Дніпропетровської областей.

Каховське водосховище живило 584 тис. га земель, які отримували воду для зрошення. Завдяки Каховському магістральному каналу зрошували 326 тис. га, Північно-Кримському – 39,7 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Через системи у Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях з водосховища здійснювали окремий водозабір для площі зрошення у 218,3 тис. га.

Слід зазначити, що 107 гідротехнічних споруд що належать Державному агентству меліорації на лівобережжі Херсонщини були затоплені та повністю зруйновані.

Як писав AgroPolit.com, в Україні просять не вживати рибу. Також через підрив Каховської ГЕС дефіциту продовольства не буде.

в