12 червня 2023, 16:40, Харчова безпека

Підрив Каховської ГЕС: в Україні просять не вживати рибу

У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів закликали українців утриматись від споживання риби в постраждалих внаслідок руйнації Каховської ГЕС регіонах. Про це повідомили в відомстві. 

У результаті підриву ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь. У відомстві закликають не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю. 

Також заохочують, купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності. 

Рекомендуємо утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в інших постраждалих регіонах. Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді. Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини", – йдеться в повідомленні. 

Як писав Agropolit.com, чере знищення Каховської ГЕС, води вже недостатньо для охолодження Запорізької АЕС. Також через знищення Каховської ГЕС, Японія надала Україні $5 млн допомоги.

в