12 червня 2023, 15:36, Торгівля

Експорт агропродукції: Єврокомісія пішла на поступки Україні

Єврокомісія дослухалась до України, коли продовжила обмеження на ввезення аграрної продукції з України тільки для шести її видів, скасувавши їх для інших 11 — 12 груп товарів. Про це розказала віцепрем'єр-міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв'ю Суспільному

Вона розповіла, що певна частина експорту аграрної продукції вивільнилась, але Польща все ще продовжує фізично блокувати кордон. Віцепрем'єр-міністер повідомила, що українські представники невідкладно звернулись до Єврокомісії, підкресливши, що блокування необхідно завершити негайно.  

Ольга Стефанішина розповіла, що тепер кордон між Україною та Польщею звільнять з польського боку від блокувальників. Таким чином, українські водії зможуть продовжити транзит дозволеної аграрної продукції, яка прямує в інші країни.  

Ми вважаємо, що Європейська комісія дослухалась до нас 5 червня, коли обмеження були продовжені, вони були продовжені тільки на шість видів продукції й скасовані щодо інших 11 або 12 груп продукції. Такі країни як Польща продовжили фізичне блокування кордону і це умова скасування цих обмежень, відмова від фінансування і субсидії польським фермерам”, — сказала Ольга Стефанішина. 

Як писав agropolit порт Рені встановив історичний агрорекорд. Також Німеччина та Іспанія розкритикували рішення Єврокомісії.

в