12 червня 2023, 12:09, Харчова безпека

Ми не можемо бути задоволені: рф продовжує зерновий тероризм

рф може вийти з зернової угоди вже в наступному місяці, якщо її умови експорту не покращаться. Про це заявив заступник міністра закордонних справ рф Сергій Вершинін, повідомляє Politico

«Ми не можемо бути задоволені тим, як виконується цей меморандум. Перешкоди для нашого експорту залишаються», — сказав Сергій Вершинін. 

Зауваження його прозвучали лише через день після зустрічі з офіційними особами США в Женеві для обговорення зернової угоди. Через свою роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки російські продукти харчування та добрива уникли санкцій Заходу, незважаючи на війну в Україні. Але кремль стверджує, що труднощі з оплатою, страхуванням і логістикою ускладнюють експорт рф. 

Минулого місяця угоду продовжили на два місяці, а це означає, що в разі невдачі дипломатичних зусиль з 17 липня на суднах, які проходять через протоку Босфор для збору вантажів з південних портів України та доставки їх на світові ринки, буде небезпечно. 

Угода була укладена в липні минулого року рф, Туреччиною, Україною та ООН. У п’ятницю посол рф в Туреччині чітко дав зрозуміти, що можливості для продовження угоди немає. Пропагандисти стверджують, що з моменту укладення угоди майже 40% усіх поставок було експортовано до Західної Європи. 

в