12 червня 2023, 09:41, Фінанси

Збитки від підриву Каховської ГЕС для агросектору можуть зрости до $10 мільярдів

Прямі, а також непрямі втрати агросектору України від знищення російськими окупантами Каховської ГЕС можуть збільшитись до $10 млрд через те, що на затоплених територіях неможливо повноцінно працювати аграріям. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький

За його словами, крім прямих втрати від затоплення земель, існують втрати, яких зазнаватиме аграрний сектор через відсутність зрошення, а також неможливість використання 1,5 млн га площ для посіву. 
Заступник міністра підкреслив, що збитки від затоплення земель оцінюють приблизно в $3 — 5 млрд. Він додав, що в даний час неможливо оцінити, скільки земель можна буде повернути у майбутньому до сільськогосподарського виробництва. 

Представник Мінагро зазначив, що багато землі стане непридатною через забрудненення нафтопродуктами і хімічними засобами. Заступник міністра розповів, що в таких умовах потрібна буде рекультивація земель. 

Для відновлення сільськогосподарських земель в зоні підтоплення треба буде 5 років мінімум. Ми можемо розуміти, що це вже збитки, які розраховуються орієнтовно в 10 млрд доларів і більше", — зазначив Тарас Висоцький. 

Як писав Agropolit.com, чере знищення Каховської ГЕС, води вже недостатньо для охолодження Запорізької АЕС. Також через знищення Каховської ГЕС, Японія надала Україні $5 млн допомоги.

в