12 червня 2023, 08:33, Політика

Експортерам сої до ЄС знадобиться новий сертифікат

В 2024 році Українським експортерам сої може знадобитись сертифікат прослідковуваності для поставок до Європейського Союзу. Про це повідомили в Асоціації «Дунайська Соя».  

Виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов зазначив, що нове законодавство Європейського Союзу щодо протидії вирубці лісів вводить жорсткі вимоги прослідковуваності кожної окремої партії ввезеної сої аж до поля. 

Експерт підкреслив, що на полях, де вирощується соя, не мало бути вирубки лісів в минулому та компанії мають належним чином це підтвердити згідно нововведень Європейського Союзу. 
Володимир Пугачов підкреслив, що дотримання санітарних вимог країни імпортера, а також відслідковування змін місцевого законодавства — це надзвичайно важливо для експорторієнтованого сектору виробництва української сої. 

Слід зазначити, що «Дунайська Соя» вже має систему відстеження партій сої «з лану до столу» та 2008 рік як граничну дату для заборону вирубки лісів і зміни цільового призначення земель.  
«Дискусійний Соєвий Клуб» є онлайн-майданчиком для обговорення між агровиробниками, галузевими фахівцями та науковцями практичних підходів з вирощування сої за змін клімату. Проєкт ініціювала наприкінці 2020 року асоціація «Дунайська Соя». 

в