10 червня 2023, 10:32, Фінанси

Для отримання міжнародної допомоги на усунення наслідків підриву ГЕС Україна має виконати 4 умови

Україна має виконати чотири умови, щоб отримати допомогу від міжнародних партнерів і донорів на відновлення територій, що постраждали від знищення російськими окупантами каховської ГЕС. Про це сказав президент «Української аграрної конфедерації» (УАК) Леонід Козаченко в коментарі AgroPolit.com.

Перша полягає в відкритті всіх реєстрів завданих збитків бізнесу, серед якого має бути і аграрний. На думку експерта, цей крок має бути першим і основним, щоб партнери могли бачити, що всі процеси відбуваються прозоро.

Другим кроком має стати створення чіткого порядку розподілення наданої міжнародної допомоги між галузями. Леонід Козаченко підкреслив, що в даному випадку мова також йде про прозорість використання коштів

У якості третьої умови спікер назвав надання державних гарантій публічним аграрним компаніям, які в числі перших не змогли отримати міжнародну фінансову допомогу. 

Ці гарантії мають поширюватися на отримання ними міжнародних кредитів у співвідношенні не більше 25 % довоєнної капіталізації публічних агрокомпаній для покриття завданих війною збитків»,  — сказав Леонід Козаченко.

Четвертий крок, на його думку, має полягати у створенні державного банку для «поганих» аграрних кредитів, де їх можна буде реструктурувати та поступово погашати.

Як писав через підрив Каховської ГЕС у водоймах Миколаївщини зростає ризик загибелі риби. Також проблема зрошування стала головною для аграріїв півдня .

в