9 червня 2023, 15:47, Земля

В Україні спростили реєстрацію прав на ділянки землі – закон вступив у силу

В Україні набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» (№3065-IX). Про це повідомили у Верховній раді.

Закон передбачає, що набувачу земельної ділянки сільськогосподарського призначення тепер непотрібно проходити перевірку на відповідність Земельному кодексу у двох випадках.

Перший передбачає ведення садівництва на ділянці, площа якої не більша 0,25 га. Другий випадок стосується господарів, що ведуть особисте селянське господарство в межах населеного пункту, на ділянці землі, площа якої не перевищує двох га.

Перед укладенням договору, який стосується права власності на зазначені земельні ділянки, набувач повинен заявити, що дотримується вимог Земельного кодексу України, направивши нотаріусу відповідну заяву.

Закон передбачає, що площа сільськогосподарських ділянок землі, які відповідно до права спільної сумісної власності, належать подружжю, враховується у загальну площу відповідних земельних ділянок того з подружжя, на кого зареєстровано право власності. Документ також дозволяє передавати на певний строк переважне право купівлі сільськогосподарської землі.

Як писав AgroPolit.com, запуск ринку землі для юросіб необхідно відкласти до закінчення війни. Також Українці готують свої паї для ринку землі.

в