9 червня 2023, 10:50, Торгівля

Трубопровід Тольятті – Одеса пошкоджено, тому обміняти транзит аміаку на зернову угоду неможливо

Російська сторона, блокуючи зернову угоду, хоче відновити роботу трубопроводу Тольятті – Одеса для постачання аміаку, однак він нещодавно був пошкоджений і наразі запустити його неможливо. Про це повідомили у британській розвідці.

«Ситуацію ускладнює те, що останніми днями трубопровід був пошкоджений і наразі не працює. Росія, ймовірно, продовжуватиме риторику та перешкоджатиме зерновій ініціативі протягом кількох тижнів до наступного крайнього терміну продовження 16 липня. Наразі інспектується лише одне або два судна на день порівняно з шістьма – вісьмома восени 2022 року», – повідомили аналітики.

Зазначимо, що зараз російська сторона продовжує перешкоджати експорту українського зерна, незважаючи на продовження зернової угоди на 60 днів, яке сталося 17 травня. Росіяни навмисно уповільнюють перевірки та блокують деякі судна.

Нагадаємо, що роботу чорноморських портів заблокували окупанти після початку повномасштабної війни рф проти України. Зернову угоду уклали минулого літа. Вона передбачає відновлення експорту зерна з українських портів Південний, Чорноморськ та Одеса. Гарантами виконання документу виступили Туреччина та ООН. Російська сторона постійно спекулює на цій темі і погрожує вийти з зернової угоди.

Як писав AgroPolit.com підрив Каховської ГЕС напряму не вплинув на роботу зернової угоди. Також Україна вимагає компенсації від ЄС за часткову заборону на ввезення агропродукції.

в