8 червня 2023, 17:43, Тваринництво

Екоцид: по факту масової загибелі риби після знищення ГЕС розпочато розслідування

Правоохоронці розпочали розслідування масової загибелі риби в Дніпропетровській області після знищення російськими окупантами Каховської ГЕС. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора України.

«Збитки, завдані рашистами рибному господарству області, склали понад 7,6 млн грн. Але навряд чи взагалі грошима можна оцінити шкоду, яку окупанти завдали природі Дніпропетровщини і загалом України. Це екоцид. І за нього ворог відповідатиме», – наголосив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Прокуратура розпочала досудове розслідування за статтею 441 та частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (екоцид та порушення законів та звичаїв війни). За інформацією слідства, руйнування Каховської ГЕС стало причиною того, що у Каховському водосховищі вода знизилася до критичного рівня.

Це стало причиною масової загибелі риби та інших живих організмів біля села Мар'янське Дніпропетровської області. Правоохоронці зазначили, що це може викликати екологічну катастрофу.

Зараз тривають першочергові слідчі дії, що мають на меті зафіксувати наслідки і підрахувати збитки від терористичного акту росіян. Роботу на місці події продовжують представники контролюючих органів, прокурори і правоохоронці.

Як писав Agropolit.com, рибінспектори Херсона взялися за порятунок життів. Також Тарас Висоцький розповів подробиці про наслідки знищення ГЕС.

в