7 червня 2023, 16:48, Фінанси

Від знищення Каховської ГЕС рибна галузь України втратить 10,5 млрд. грн

Збитки від загибелі риб та інших живих організмів після знищення рашистами Каховської ГЕС можуть досягти 10,5 млрд. грн. Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик у Telegram.

«Унаслідок терористичного акту росіянами на Каховській ГЕС, на Херсонщині затоплення орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель на правобережжі. А також в декілька разів більше на лівому березі області. Збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тис. т – 4 млрд грн. Усього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд. грн», – зазначив Денис Башлик.

Він підкреслив, що оцінки збитків є попередніми, оскільки остаточні висновки вдасться зробити лише після зниження рівня води. Слід зазначити, що експерти стверджують, що під час зниження повеневої хвилі, велика частина живих організмів опиниться на суходолі і загине.

Експерти стверджують, що негативні наслідки від масової загибелі риби та інших мешканців водойм будуть відчуватися протягом кількох років, навіть якщо Каховське водосховище найближчим часом вдасться заповнити водою.

Як писав AgroPolit.com, Bloomberg повідомив про вплив підриву Каховської ГЕС на агросектор України. Також знищення Каховської ГЕС може підірвати глобальну продовольчу безпеку

в