7 червня 2023, 12:27, Торгівля

Україна вимагає компенсації від ЄС за часткову заборону на ввезення агропродукції

Україна буде наполягати на компенсації збитків, яких їй завдає рішення Європейського Союзу про заборону на ввезення частини вітчизняної агропродукції. Про це розповіла у соцмережах віцепремʼєр Ольга Стефанішина.

«В умовах повномасштабної війни росії проти України, коли кордон з ЄС є фактично єдиним надійним шляхом для українського експорту, обмеження – це як перекриття кисню, наслідки будуть відчутними не тільки в Україні, але і в ЄС, і в глобальному вимірі», — сказала Ольга Стефанішина.

Єврокомісія заборонила українським виробникам поставляти кілька видів аграрної продукції до п'яти країн Євросоюзу до 15 вересня. Йдеться про заборону на постачання насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці до Угорщини, Румунії, Польщі і Болгарії

Ольга Стефанішина підкреслила, що українська сторона буде вести переговори про врегулювання ситуації та недопущення подібного у майбутньому.

Слід зазначити, що російська сторона відмовила в реєстрації вхідних суден, які задіяні в зерновій угоді. В Спільному координаційному центрі зазначили, що інспекційний план скласти неможливо. Саме робота українських портів та зернової угоди стала основною темою поїздки президента Володимира Зеленського в Одеську область.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз послабив заборону на ввезення української анропродукції до п'яти країн. Також в Єврокомісії підготували проєкт щодо заборони українського агроімпорту до 15 вересня. 

в