6 червня 2023, 18:01, Торгівля

Добрива з рф продовжують безперешкодно потрапляти в Україну

Добрива з рф досі можуть безперешкодно продаватися на території України під виглядом імпортних, але влада має цьому протидіяти. Про це заявив нардеп, голова податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев на телемарафоні.

«Відбувається звичайний обхід санкцій, існуючих обмежень. І в цій парадигмі російська федерація зараз існує і виживає. Мінеральне добриво походженням РФ може постачатися в будь-яку країну, там по підробним документам може змінюватися сертифікат країни походження товару, а потім Україна отримує ці мінеральні добрива, вже як добрива з якоїсь іншої країни», – сказав Данило Гетманцев.

Він підкреслив, що в деяких країнах представники бізнесу обирають вигоду від співробітництва з рф, забуваючи про ризики і моральну сторону такої співпраці. Спікер не навів даних по обсягу російських добрив, які потрапляють на український ринок. При цьому, він висказав впевненість в тому, що нелегальний імпорт загрожує вітчизняним виробникам.

Данило Гетманцев підкреслив, що Україна має залишатися зачиненою для будь – якого імпорту з рф, тому ввезення добрив по фальшивим документам необхідно припинити. Зазначимо, що за п’ять місяців 2023 року Казахстан, Азербайджан, Туркменістан, Грузія та Узбекистан ввезли до України 267 тис т мінеральних добрив.

Як писав AgroPolit.com, в Україні засіяли 12 млн га ярими зерновими та олійними культурами. Також Україна готова обговорити транзит російського аміаку.

в