6 червня 2023, 15:49, Торгівля

В Україні місячний виторг від експорту молочної продукції збільшився до $23 млн

У травні українські виробники збільшили до 9760 т показники експорту молочних продуктів, що дорівнює майже 30%. Про це повідомили в Асоціації виробників молока.

За словами експертів, до зростання експорту призвело скасування заборон на ввезення української аграрної продукції, які вводила частина європейських країн у травні. Тепер українські підприємці можуть знову використовувати їхню інфраструктуру, щоб збувати молочні продукти на ринках різних країн.

Україна збільшила показники постачання молока та незгущених вершків на зовнішні ринки до 2140 т. Цей показник у на 22% перевищує квітневі обсяги. За цією позицією експортний виторг досяг $1,22 млн.

Молдова стала основним покупцем молока та вершків з України, забезпечивши 93% експорту. Постачання згущеного та сухого молока зросло на 39,23% до 2490 т. Це дозволило збільшити виторг за цими позиціями до $6 млн. 62% цих продуктів транспортували до ЄС, щоб експортувати у країни Азії та Африки.

Щодо експорту кисломолочних продуктів, їх обсяг склав 321 т на суму $397 тис. Цей показник перевищує квітневий на 32% у грошовому еквіваленті. 99% цього товару відправили до Молдови, Вірменії та ОАЕ. Україна експортувала 1630 т молочної сироватки, що у грошовому вигляді складає $1,02 млн.

Як писав AgroPolit.comмитний безвіз між Україною та ЄС продовжено. Також через блокування зернового коридору, зернові та олійні впали в ціні.

в