6 червня 2023, 12:41, Логістика/Техніка

Україна та Молдова хочуть збільшити транзит агропродукції залізницею

Представники Молдови та України розпочали переговори щодо збільшення перевезень української аграрної продукції залізницею, завдяки зниженню відповідних тарифів. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Сторони обговорили можливості для збільшення транзиту українських аграрних вантажів молдавською залізницею. В Мінагро зазначили, що планується закріплення відповідних домовленостей між українською та молдовською залізницями у найближчі тижні.

Мова йде про зниження тарифів на залізничні перевезення до портів Галац, Джурджулешти та Рені. На думку аналітиків, домовленість має бути вигідною для обох сторін, бо вона збільшує обсяг перевезень збіжжя з України, а також розвантажує румунську логістичну інфраструктуру. Останнє особливо важливо під час нинішнього сезону, бо в Румунії та сусідніх країнах прогнозують великий врожай.

Питання такого співробітництва вже обговорили на онлайн зустрічі міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський та міністр сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимир Боля. За словами Володимира Болі, Молдова зацікавлена у співпраці з Україною.

Як писав AgroPolit.com, Україна хоче прискорити передачу зерна в напрямку Рені. Також Євросоюз планує будувати нову інфраструктуру для транзиту українського зерна.

в