5 червня 2023, 16:09, Рослинництво

В Україні зафіксували сплеск попиту на зберігання зерна в полімерних рукавах

За останній рік зафіксовано приріст на 50 – 60% на полімерні рукави, а також послуги завантаження. Про це повідомив Денис Мадрига, директор компанії «Аркад Агро Сервіс», що з 2015 року надає послуги зі зберігання зерна в рукавах, в інтерв’ю Kurkul.com.

«Кількість запитів збільшилася на 50-60%, але готовність клієнтів становить 20-30%. Багато хто мав деякі сумніви щодо використання рукавів для зберігання зерна. До цього додалася тимчасова відсутність рукавів і неясність, чи будуть вони доступні, коли потрібно буде збирати зерно», — розповів Денис Мадрига.

За його словами, в 2022 році імпорт рукавів практично зупинився. Підприємець додав, що єдиний виробник рукавів в Україні — компанія «Планета Пластик» — зазнала руйнувань заводу, тому рукавів не було протягом певного часу.

Оскільки у минулому році українські аграрії здебільшого не мали можливості експорту та прийнятної ціни, їм довелось шукати альтернативу для продажу зернових «з коліс». Саме з цим пов’язують стрімке зростання інтересу до технології зберігання зерна за допомогою полімерних рукавів. Щоб забезпечити аграріїв відповідними рукавами, навіть прийняли державну програму.

Денис Мадрига підкреслив, що залишаються аграрії невпевнені в технології рукавів, але вони розуміють, що альтернативи їй немає.

Зараз компанія «Планета пластик» активно надає послуги аграріям, використовуючи здебільшого рукави українського виробництва, бо вони відрізняються доступною ціною і хорошою якістю.

Денис Мадрига зазначив, що рукави по якості можна відрізнити, але основне питання полягає у їхній товщині. Деякі виробники роблять їх тоншими, а дехто робить більш щільними і  товстішими. Що стосується рукавів «Планета пластик», то вони міцні й надійні.

За словами експерта, проблем із рукавами цього року не буде, тому що були поставки міжнародних донорів у великій кількості. Ймовірно вони ще не всі були використані. Кількість рукавів є велика.

Денис Мадрига підкреслив, що попит на рукави залежить від від ситуації з портами і експортом. Якщо буде дуже важкий експорт, помалу будуть відвантажувати зерно, то зростання складе в межах 10 – 20%.

Найбільш придатні для зберігання в рукавах кукурудза, соняшник, соя і частково пшениця. З ріпаком компанія на даний час не працює. Зерно може зберігатися в рукавах без втрати якості від 12 до 18 місяців.

Щоб не було втрат якості, треба дотримуватися певних умов, але основне для культур — дотримання вологості згідно зі стандартами ДСТУ. Якщо вологість вища, то зерно в рукавах буде зберігатися менший термін.

Як писав AgroPolit.com, в Єврокомісії підготували проєкт щодо заборони українського агроімпорту до 15 вересня. Також Віталій Кім роз’яснив заяву Ердогана про зернову угоду і порт Миколаїв.

в