5 червня 2023, 15:09, Торгівля

В Єврокомісії підготували проєкт щодо заборони українського агроімпорту до 15 вересня

Європейська комісія підготувала проєкт ухвали, що передбачає продовження заборони на ввезення зерна з України до 15 вересня. Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус у Twitter.

«Ми отримали проєкт нового регламенту від Європейської комісії, який забороняє імпорт чотирьох продуктів у п'ять країн ЄС. Термін дії, записаний у проєкті, – 15 вересня цього року. Це проєкт, але я сподіваюся, що він набуде чинності вже завтра», – зазначив Роберт Телус.

Слід сказати, що Болгарія, Словаччина, Угорщина та Польща зіткнулися з надлишком аграрної продукції, що надходила з України. Вони спочатку в односторонньому порядку вирішили заборонити імпорт українських зернових культур.

Наприкінці квітня нинішнього року Європейській комісії вдалося досягти угоди з чотирма зазначеними державами, а також Румунією. Тоді в офіційній заяві було зазначено, що названі країни не будуть перешкоджати транзиту української аграрної продукції.

Також відомо, що Європейська комісія 100 млн євро виділила на допомогу постраждалим аграріям у п'яти зазначених країнах. У травні 2023 року в Європейському Союзі озвучили можливий строк дії обмежень на ввезення зерна з України.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть відновити ветеринарний контроль для молока з Польщі. Також Угорщина закликала Євросоюз продовжити обмеження на ввезення зерна з України до кінця року.

в