3 червня 2023, 10:54, Торгівля

Найбільшим виробником є Україна: Туреччина підвищила мито на соняшникову олію та насіння соняшника

Туреччина підняла мито на ввезення соняшникової олії та насіння соняшника, найбільшим виробником яких є Україна, з нуля до 27% — 36%. Про це пише AgriCensus.

Мито підвищили з 1 червня. Цей захід повинен захистити місцевих сільгоспвиробників від надлишків дешевої імпортної продукції перед збиранням нового врожаю. У Міністерстві сільського господарства США (USDA) підрахували, що валовий збір соняшнику в Туреччині цього сезону збільшиться до 1,9 млн т (зростання на 8,6% за рік).

Такий показник став одним із найвищих для Туреччини за останні десять років. У 2023 – 2024 році попередні оцінки вказують на рівень в 1,75 млн т. Експерти зазначають, що Туреччина і раніше підвищувала мито для скорочення імпорту. Аналітики стверджують, що високий рівень інфляції, який виник в останні роки, змусив місцевий уряд знизити мита, а потім зафіксувати їх на нульовому рівні.

Перед введенням нульового мита соняшникову олію завозили відповідно до імпортного тарифу у 10%, а олійні – 5%. Україна залишається найбільшим у світі виробником соняшникової олії. До повномасштабної війни, розв’язаної рф, вона виробляла 4,4 млн т олії на рік. У 2021 році Україна встановила рекорд за врожаєм олійних та зернових культур за весь час спостережень.

Як писав AgroPolit.com, президенти України та Туреччини обговорили зернову угоду. Також Туреччина допоможе евакуювати з території України 38 іноземних суден, заблокованих рф.

в