2 червня 2023, 08:31, Рослинництво

Україна обмежила експорт цукру

 

Щоб запобігти дефіциту цукру, який може виникнути в літньо-осінній період, Кабмін обмежив експорт цього продукту в період 5 червня – 15 вересня. Про це повідомили в Мінекономіки

«За даними митниці, на кінець минулого тижня було експортовано понад 350 тисяч т цукру та цукрової продукції, що становить 95% від прогнозу експорту на 2022\2023 маркетинговий рік. З урахуванням цих темпів потенційний обсяг експорту вже використано майже на 100%», — сказано у повідомленні.

Рішення про обмеження експорту цукру прийняли на засіданні Кабміну 30 травня. У Мінекономіки підкреслили, що в Україні влітку збільшується споживання цукру, тому тимчасова заборона дозволить уникнути дефіциту, а також утримати ціни на внутрішньому ринку від зростання.

За офіційною інформацією, пропозиція внутрішнього ринку у цьому маркетинговому році становить близько 1776 тис. т. Цей показник враховує перехідні залишки та виробництво в 1285 тис. т цукру. Для внутрішнього споживання у маркетинговому році прогнозують використати 1010 тис. т. Експорт цукру у зазначений період має скласти 370 тис. т.

Слід зазначити, що за інформацією продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, світові ціни на продукти у квітні зросли вперше за поточний рік.

Як писав AgroPolit.com, фейкові протести польських фермерів коштували Україні $143 млн. Також до списку заборонених до імпорту в ЄС українських продуктів додали соняшникову олію.

в