1 червня 2023, 18:17, Харчова безпека

Курт Волкер закликає світ об’єднатися для розблокування українських портів

Американський дипломат, постійний представник США в НАТО Курт Волкер закликав світ об'єднатись, щоб покінчити з блокадою українських портів та продовольчим шантажем рф. Про це він написав у колонці для Центру аналізу європейської політики.

«Одностороння блокада Чорного моря росією порушує свободу судноплавства, загрожує глобальним поставкам продовольства та коштує Україні та Заходу мільярди. Настав час покінчити з цим. Чорноморська блокада Росією морської торгівлі з Україною прирівнюється до піратства або, принаймні, до його загрози. Реакція міжнародної спільноти була жахливою», – зазначив Курт Волкер.

Він підкреслив, що, оскільки світ прийняв приховані погрози росії, він дозволив кремлю успішно вдатися до шантажу, який триває досі. Дипломат зазначив, що загрози зберегти «російський черевик» на шиї експорту продовольства, що годує світ, якщо не буде зроблено нових поступок, є постійною темою для російських речників.

Міністр закордонних справ рф лавров заявив, що якщо все залишиться, як є, то потрібно буде виходити з того, що «угода більше не діє». Ця заява прозвучала лише через 12 днів після двомісячного продовження раніше узгодженої зернової угоди, згідно з якою тонни українського зерна можуть експортуватися кораблями на світові ринки.

Як писав AgroPolit.com рф заблокувала всі порти України для зернових суден. Також зернова угода рятує мільйони дітей.

в