1 червня 2023, 13:15, Земля

Експерт розповів, хто у 2023 році має сплачувати земельний податок

Українці, які мають у володінні землю, а також постійні землекористувачі, як фізичні, так і юридичні особи, повинні сплачувати податок за неї. Про це розповів завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Василь Савуляк, пише «Я і Закон».

За його словами, органи місцевого самоврядування визначають ставки податку. Ставка податку за ділянки землі після проведення нормативної грошової оцінки не повинна перевищувати 3% від цього показника.

Що стосується земель загального користування, там максимальна ставка податку не може перевищувати 1% від нормативної грошової оцінки. Щодо сільськогосподарських угідь, там діапазон ставки знаходиться в межах 0,3% — 0,1% від нормативної грошової оцінки.

Окремо розраховується ставка податку на земельні ділянки, для яких нормативно грошову оцінку не проводили. Вона не повинна перевищувати 5% нормативної грошової оцінки середньої ділянки землі у відповідній області. У разі сільськогосподарських угідь там ставка не може перевищувати 5% та бути нижчою за 0,3% від оцінки по області.

Що стосується лісових земель, там ставка не може перевищувати 0,1% від нормативної грошової оцінки по області. Податок за землю не мають сплачувати люди з інвалідністю першої та другої групи, батьки, які виховують не менше трьох дітей.

Як писав AgroPolit.com, експерт назвав переваги укладення договорів оренди сільськогосподарських земель. Також Верховна Рада ухвалила закон про пільги на землю у зоні бойових дій.

в