31 травня 2023, 17:09, Земля

В Україні для пришвидшення розмінування сільськогосподарських земель залучать штучний інтелект

В Україні при підтримці Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН планують використовувати штучний інтелект для розмінування сільськогосподарських земель. Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

«Україна потребує спеціалізованої техніки для прискорення очищення територій, йдеться про високоякісні сучасні технології, зокрема використання штучного інтелекту для швидкого розпізнавання потенційно небезпечних територій. Чи не найбільше цю потребу відчувають малі агровиробники, які на сьогодні не мають ресурсів для проведення розмінування сільгоспземель самостійно», − сказав Денис Башлик.

Він додав, що запланований процес потребує відмінної координації дій, а також фінансової підтримки від національних урядів та міжнародних донорів. Денис Башлик підкреслив, що Україна розраховує на допомогу від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Голова офісу FAO П’єр Вотьє зазначив, що повністю підтримує Україну. Серед іншого, на перевірку земель на Харківщині та Миколаївщині виділили $10 млн.

Як писав AgroPolit.com, Японія допоможе відродити агросектор України. Також аграріям на звільнених територіях можуть збільшити допомогу.

в